Embalsi d'Alanhi

Dendi Güiquipeya
Presa d’Alanhi

El embalsi d’Alanhi está holmau pol una presa d'ormigón inaugurá en 1992, enas cercanias la localiá pacensi d’Alanhi, a 16 qm al sul de Méria.

Está assitiá nel riu Matachel, prósimu a la su desembocaura en riu Guadiana. Desta holma, preteneci el su cudiau a la Confederación Idrugráfica e Guadiana.

La presa d’Alanhi es una presa e graveá e 852 hm³ de capaciá, si bien, enos úrtimus nuevi añus, la meya e volumin d’áugua embalsá á siu e 470 hm³ (el 55,16% el total). Ocupa una superfici e 5144 etárias, i hue costruia con el fin de destinal el áugua a irrigacionis de curtivus cercanus a la vega e Guadiana.

Ena su costrución anegó angunas casas assitiás ena zona mas baha d’Alanhi, asín cumu la pedania Los Paharis, pretenecienti a la mesma villa. Con el fin de correhil esta pobremática, se llevó a cabu el realohu de las presonas afetás nun bárriu nuevu assitiau ena carretera la Çarça.

Enas sus orillas se premiti la pesca con licéncia d’especis talis cumu la carpa, el lúciu u el black bass. Esti úrtimu s’alcuentra nun ábitat mu favorabri ebiu a qu’el embalsi posei una tupa vehetación bahu las sus áuguas.