Diferencia entre revisiones de «Artesanu»

Dendi Güiquipeya
Contenido eliminado Contenido añadido
TjBot (carava | Contribucionis)
c r2.7.2) (Robó Añiiu: fa:صنعت‌گری
Luckas-bot (carava | Contribucionis)
c r2.7.1) (Robó Añiiu: hi:शिल्पकर्म
Línia 20: Línia 20:
[[et:Käsitööline]]
[[et:Käsitööline]]
[[fa:صنعت‌گری]]
[[fa:صنعت‌گری]]
[[hi:शिल्पकर्म]]
[[is:Handverk]]
[[is:Handverk]]
[[nl:Ambacht (handwerk)]]
[[nl:Ambacht (handwerk)]]

Revisión de 07:54 20 may 2012

Artesanu

Un artesanu es una presona que realiza labutus d'artesania. A la escontra que los comerciantis, nu se eica a la reventa d'artículus sinu que los hazi él mesmu u les añai angún valol. En várius paisis es considerau cumu pequeñu impresáriu (PYME) i en España cuenta con regulación própia pol Decretu d'Ordenación de la Artesanía de 1998.

Casi tolas ciais antiguas ebin el su urbanismu a los artesanus e la costrución.

En várias rehionis españolas s'alcuentran una u dos especialiçacionis. Ena Comuniá Valenciana, pol sabulugal, puemus alcuentral la de los huguetis i muñecas, de los turronis i los helaus, en La Rioha la del vinu, en Estremaura la del hamón, embutius, del barru. Enos úrtimus añus s'está alcuentrandu artesanía deslocaliçá cumu la qu'elaboran artesanus testilis de Navarra, amacas corgantis. Los artesanos tiinen que competil con "artesanías" d'algotrus paisis a précius mu baratus, lo que les obliga albondas vedis a bahal la caliá los sus trebahus pa puel sobrevivil.

Los artesanus se caraiterizan pol usal materialis típicus del su lugal d'orihin pa frabical los sus produtus. Ca una con materialis deferentes i que ientifican el entornu de ca esponenti: conchas marinas, cuarçu, maeras específicas, etc.

D'esta holma la artesania qual embahaora, refleha la identiá de ca rehión i promuevi la curtura de ca puebru viahandu alreol del mundu.