Pesu

Dendi Güiquipeya

En física clásica, el pesu es una midía la huerza gravitatoria qu'actúa sobri un objetu.[1] El pesu equivali a la huerza qu'ejerci un cuerpu sobri un puntu d'apoyu, originá pola ación del campu gravitatoriu local sobri la massa del cuerpu. Por sel una huerza, el pesu se representa com'un vector, definíu pol su módulu, direción y sentíu, aplicau en el centru de gravedá del cuerpu y dirigíu aproximadamenti hacia el centru la Tierra. Por extensión d'esta definición, tamién puemus referilmus al pesu d'un cuerpu en cualquier otru astru (Luna, Marti,...) en cuyas proximidáis s'encuentri.

La magnitú del pesu d'un objetu, desdi la definición operacional de pesu, dependi tan solu de l'intensidá del campu gravitatoriu local y de la massa del cuerpu, en un sentíu estrictu. Sin embargu, desdi un puntu de vista legal y prácticu, s'estableci qu'el pesu, cuandu el sistema de referencia es la Tierra, comprendi no solu la huerza gravitatoria local, sino tamién la huerza centrífuga local debíu a la rotación la Tierra; pol contrariu, el empuji atmosféricu no s'incluyi, ni nenguna otra huerza externa.[2]

Guípesi tamién[Edital | Editá'l códigu]


Huentis[Edital | Editá'l códigu]

Referéncias[Edital | Editá'l códigu]

  1. Cnice.mec.es: masa y peso
  2. ISO 80000-4:2006. Quantities and units, part 4, Mechanics, item 4-9.2, «weight» (International System of Quantities).

Bibliografía[Edital | Editá'l códigu]

Atijus[Edital | Editá'l códigu]

  • En Commons ai conteníu multimedia sobre Pesu.