Barack Obama

Dendi Güiquipeya

Barack Hussein Obama II [bəˈrɑːk huːˈseɪn oʊˈbɑːmə], tuvu nacéncia el 4 d'agostu de 1961 en Honolulu (Haguai). Miembru el Partiu Demúcrata i senaol "junior" pol Illinois dendi el 3 d'Eneru de 2005 hata'l 16 de Noviembri de 2008, es l'atual presienti-eletu los Estaus Uñius endispués de bel ganau las elecionis presiencialis celebrás el 4 de Noviembri de 2008. Barack Obama ocupó oficialmenti el su cargu cumu 44º Presienti los Estaus Uñius el 20 d'Eneru de 2009. Essi mesmu añu se le concedió el Prémiu Nobel de la Pas.[1]

Obama es el primel afru-americanu en sel ligiu presienti los Estaus Unius, i tamién hue el primel en estal nominau candiatu a esti cargu pol unu los grandis partius politicus desti pais. Graduau pola Univelsiá de Colúmbia i la Escuela de Derechu de Harvard, ondi amás hue presienti la Harvard Law Review, publicacion al tentu leyis la universiá, Obama trebajó comu olganiçaol comunitario i comu avogau en derechu cevil enantis de sel ligiu comu senaol por Illinois entri 1997 i 2004. Hue professol de Derechu constitucional ena Escuela de Derechu de la Univelsiá de Chicago entri los añus 1992 i 2004. Endespues de no otenel un puestu ena Camara Representantis de los Estaus Unius nel añu 2000, escomençó una campaña pa sel senaol en jeneru 2003. Hue ligiu al fin comu senaol en noviembri 2004 con un 70% de los votus.

Obama anunçió la su campaña pa las elecionis generalis en hebreru 2007, i hue nombrau oficialmenti ena Convencion Democrata de 2008. Concurrió a las eslecionis con Joe Biden comu candidatu a vicipresienti. Los candidatus el Partiu Republicanu presentarun a John McCain (pa Presienti) i Sarah Palin (pa vicipresienta).

Huentis[Edital | Editá'l códigu]