Barbañu

Dendi Güiquipeya

Barbañu

{{{imagin}}}
Nombri oficial Barbaño
País  España
Comunidá Autónoma Estremaúra
Provincia Baajós
Provincia Baajós
Comarca Lácara
Ciá Montiju
Coigu postal 06499
Superficii - km²
Altol 220 msnm.
Distritu 35 km a Baajós
Puebración 604 ab. (2011)
Gentiliciu barbañeru, -a
Moti -
Ríus Guadiana, La Cabrilla, Corniquebrá
Página web [1]

Barbañu [barˈβ̞aɲʊ] es una entidá local menol pertenecienti al monicipiu pacensi de Montiju.

Nombri[Edital | Editá'l códigu]

El nombri de Barbañu vien del nombri la dehesa que se destendía al salienti dela de Torre-Águila: la dehesa de Barbañu. El nombri de Barbañu es escuru i entovía ai una espricación etimológica atiná. Partiendu de cortis destinaus dela palabra, lo án atijau con raízis prerromanas o mesmu del ebreu[1]. Angunus autoris vein en dichu topónimu una relación direta con el del Barbaña gallegu[2]. Otras teorías apuntan a una etimología latina, sostribá en un derivau morfológicu de *BARBĀNA → *Barbānĕum[3], lo qual está relacionau con otrus varius topónimus de dehesas i fincas segunderas comu La Floriana o La Cuvillana.


Sitiu[Edital | Editá'l códigu]

Esti puebrinu está assitiau a 5,5 km de Montiju, cerca de La Puebla de la Calçá i Lobón, a renti del ríu Guadiana. Perteneci ala comarca de Tierra de Méria – Vegas Baxas, ala comarca natural de El Lácara i al partíu judicial de Montiju.

Barbañu dendi'l airi.

Estoria[Edital | Editá'l códigu]

Barbañu se inaguró comu puebru de colonización el 6 d'otubri de 1956, frutu del Pran Badajós. Los colonus huerun prencipalmenti delas localidais vezinas, assín comu d'otrus puebrus estremeñus comu Chelis, Berlanga o Las Casas de Reina.

Menumentus[Edital | Editá'l códigu]

Ermita de Nuestra Señora de Barbañu[Edital | Editá'l códigu]

Despunta la ermita de Nuestra Señora de Barbañu, santuariu del sigru XV o XVI. Esti edificiu lo alevantarun cerca dandi atoparun l'imagin la virgin, lugal esti que conocin por Los Pareones.

Igresia parroquial[Edital | Editá'l códigu]

La igresia'l puebru es la parroquia de Nuestra Señora de Barbaño, que perteneci a la Archidiócesi de Méria-Badajós[4].

Villa romana de Torre-Águila[Edital | Editá'l códigu]

Diendu pola carretera que uni Barbañu cola carretera nacional direción Lobón se encuentran las ruinas delo que hue una enormi villa romana de metá del sigru I i que siguió enfuncionandu ata el sigru VII comu villa visigoda. Se la conoci pol nombri de Villa de Torre-Águila. S'encuentra a 189 m i a unus 300 m del ríu Guadiana, ena parti norti del Charcu Las Casitas. La hallaúra d'esta villa aconteció en 1984 i se crei que púu bel teníu una puebracion de 500-700 pressonas al julgal pol númiru d'esqueletus atopaus en el yacimientu. Ogañu el sitiu arquiológicu está dispuestu palas vesitas, puyendu-si vel muchas dependencias comu los bañus, cubicula, peristilus, lagaris i la estrordinaria i bien conservá sala estival con partilús. S'está al tentu de nuevas escavacionis que saquin ala lus la parti dela necrópoli.

Fiestas[Edital | Editá'l códigu]

  • San Isidru. 15 de Mayu: Es la fiesta mas soná. Hazin una romería ata Guadiana, celebrandu-si ena alamea. Ain concursus de carrus i cavallus. Es una muestra dela cultura populal dela zona. Antigüamenti, los romerus se derigían dendi La Puebla i Montiju pol caminu Barbañu.
  • Fiesta del emigranti. Se celebra el primel fin-de-semana d'agostu i cuenta con una tradición de más de 25 añus.
  • Festival Romano de Barbaño: Con motivu del rescati i puesta en valol del conjuntu arquiológicu dela Villa de Torre-Águila, Barbañu vien celebrandu endi'l 2011 un festival romanu, con estalachis, ecenificacionis i vesitas ala villa.
  • Carnavalis.
  • Semana Santa i Corpus Christi.
  • Navidá.

Referencias[Edital | Editá'l códigu]

  1. VV. AA., Onomástica (antropónimos y topónimos de la zona de Montijo): Méria, 1988
  2. Castaño Fernández, A. M., Los nombres de Extremadura, Editora Regional de Extremadura: Méria, 2004.
  3. Carmona García, I., Toponimia de Las Vegas Bajas del Guadiana (inédit.)
  4. Lista parróquias la Diócesi Méria-Baajós https://web.archive.org/web/20100923123325/http://www3.archimeridabadajoz.org/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=55&limit=1&limitstart=1

Atijus[Edital | Editá'l códigu]