Lista endilguis que toa Wikipedia deviera de tenel

Dendi Güiquipeya
Sartal a: Güiquipeandu, Landeal

(Tradución dende meta:List of articles every Wikipedia should have)

Ai un númiru de proyetus en creceeras ena Güiquipedia, angunus mu activus i algotrus descaecíus. Propongu que los reforcemus tuviendu la segurança de que ca unu contién una cantidá mínima, básica i uti d'información. D'esti mó i manera, la genti estará mas enteresá en participal en estus proyetus i ayúi en el su crecimientu.

Propongu amás que hagamus un listau de alreol 1.000 artículus básicus i que cedamus tenel en ca Wikipedia. Estus artículus devieran de sel mu básicus i encluil la información mas essencial. En angunus casus, sedrá namás un quairu, mentris que en otrus casus un borraol. Estu hadrá, que entrin mas huerça paque los proyetus mas chiquinus pulin.

Amás d'esta lista, esti proyeutu aspera crial con el tiempu unas versionis traduziblis d'estus artículus, a lo mejol contuviendu información básica en List of articles all languages should have.

Por mé de que esta s'á vueltu un listau, en ogañu la partimus en dos andaris de prioridá. Los endilguis de prioridá alta, los qualis son especialmenti nesseçarius paque toa Wikipedia essista, están endilgaus en negrinu; comu tola lista mesma, esti froreal no deviera de sel vístu comu una lista los endilguis mas emportantis, sinu namás cumu una utilidá pa encetal las Güiquipedias achicás.

Cómu gastal esta lista[eital | edit source]

(Namás que pa la Güiquipedia en estremeñu)

Pa encetal la nuestra Güiquipedia en estremeñu, amás d'endilgal artículus de temas estremeñus, devemus d'escrevil a tentu d'estus endilguis. Namás pongu los que arribota dis que están en negrinu, pos estus son los mas nesseçarius. Dispués de que estén arrellenaus, pondré el restu. Conseju abril el artículu dende la Güiquipedia d'ingrés simpli (List of articles all languages should have) i traduzí-lus, pos son de ponel namás que l'información básica.

Biografías[eital | edit source]

Esta parti es pa pressonas. Devi de tenel siquiera un párrafu sobri las figuras estóricas punteras.

Artistas i arquitectus[eital | edit source]

  1. da Vinci, Leonardo
  2. Michelangelo
  3. Picasso, Pablo
  4. Rembrandt
  5. Velázquez, Diego

Escrivientis[eital | edit source]

  1. Cervantes, Miguel de
  2. Omeru
  3. Pushkin, Alexander
  4. Shakespeare, William
  5. Gabriel y Galán
  6. Luis Chamizo

Compositoris i músicus[eital | edit source]

  1. Bach, Johann Sebastian
  2. Beatles, The
  3. Beethoven, Ludwig van
  4. Berlioz, Hector
  5. Chaikovski, Piotr
  6. Mozart, Wolfgang Amadeus
  7. Wagner, Richard

Esploraoris[eital | edit source]

  1. Colón, Cristóbal

Enventoris, centíficus i matemáticus[eital | edit source]

  1. Arquímidi
  2. Darwin, Charles
  3. Einstein, Albert
  4. Uclidi
  5. Euler, Leonard
  6. Mendeleev, Dimitri
  7. Newton, Isaac
  8. Ramón y Cajal, Santiago

Centíficus socialis (filósofus, economistas, estoriaoris i pensaoris)[eital | edit source]

  1. Aristótili
  2. Bruno, Giordano
  3. Kant, Immanuel
  4. Marx, Karl
  5. Platón

Políticus, campanillus i aristócratas[eital | edit source]

  1. Alehandru el Grandi
  2. Bonaparte, Napoleon
  3. Cesa, Húliu
  4. Carlus el Grandi
  5. Carlos III
  6. Felipe II
  7. Lenin, Vladimir
  8. Stalin, Josif

Estoria[eital | edit source]

Esta seción es pa casus i periodus de la estoria i prestoria del ombri. Siquiera cincu frasis son nesseçarias:

  1. Estória

Edá Contemporania[eital | edit source]

  1. Revolución Endustrial
  2. I Guerra Mundial
  3. II Guerra Mundial

Geografía[eital | edit source]

Esta seción es pa concetus jográficus i pa lugaris específicus.

  1. Geografia
  2. Ciá
  3. Continenti
  4. País
  5. Océanu
  6. Mari

Continentis i regionis mayoris[eital | edit source]

Polo menus tres frasis pa caúnu.

  1. África
  2. Antáltia
  3. Asia
  4. Uropa
  5. América Latina
  6. Orienti Meyu
  7. América el Norti
  8. Oceanía
  9. América el Sul

Paísis[eital | edit source]

  1. Australia
  2. Brasil
  3. Canadá
  4. China
  5. España
  6. Francia
  7. Alemaña
  8. Itália
  9. Índia
  10. Indonesia
  11. Israel
  12. Japón
  13. Paquistán
  14. Portugal
  15. Russia
  16. Reinu Uniu
  17. Estaus Unius

Ciais[eital | edit source]

  1. Baajós
  2. Barcelona
  3. Berlín
  4. Caçris
  5. Jerusalén
  6. Londris
  7. Madrid
  8. Nueva York
  9. París
  10. Roma
  11. Tokio

Qüerpus d'augua[eital | edit source]

  1. Océanu Alánticu
  2. Océanu Índicu
  3. Nilu
  4. Mari Mediterráneu
  5. Océanu Pacíficu

Montañas, vallis i disiertus[eital | edit source]

  1. Himalaya
  2. Pirineus
  3. Sierra Morena
  4. Sahara

Sociedá[eital | edit source]

  1. Sociedá
  2. Educación

Familias i relacionis[eital | edit source]

  1. Família
  2. Zagal
  3. Matrimoñu

Pensaeru, comportamientu i emocionis[eital | edit source]

  1. Comportamientu
  2. Emocionis
  3. Pensaeru

Política[eital | edit source]

  1. Política
  2. Goviernu
  3. Estau

Negocius i economía[eital | edit source]

  1. Economia
  2. Agricoltura
  3. Dineru

Lei[eital | edit source]

  1. Lei

Organizacionis entrenacionalis[eital | edit source]

  1. Crus Colorá
  2. Nacionis Unías

Guerras i exércitus[eital | edit source]

  1. Melital
  2. Pas
  3. Guerra

Temas socialis[eital | edit source]

  1. Pena de Muerti
  2. Derechus Umanus
  3. Escravitú

Coltura[eital | edit source]

Siquiera tres frasis:

  1. Coltura
  2. Arti
  3. Bailaus
  4. Teatru

Lenguagi i literatura[eital | edit source]

  1. Lenguagi
  2. Alfabetu
    1. Letra
  3. Gramática
  4. Literatura
    1. Poesia
  5. Mundu
  6. Escreviura

Arquitetura i engeniería civil[eital | edit source]

  1. Arquitetura
  2. Casa

Penículas, arradiu i televisión[eital | edit source]

  1. Penículas
  2. Arradiu
  3. Televisión

Música[eital | edit source]

  1. Música

Rehuiju[eital | edit source]

  1. Juegu
  2. Juegus Olímpicus
  3. Deportis
  4. Juegueti

Religionis[eital | edit source]

  1. Devinidá
  2. Mitología
  3. Alma
  4. Religión
  5. Religionis específicas
    1. Budismu
    2. Cristianismu
    3. Induismu
    4. Islán
    5. Judaismu
    6. Zoroastrismu

Filosofía[eital | edit source]

  1. Filosofía
  2. Lógica

Cencia[eital | edit source]

Siquiá entroducionis de cincu frasis.

Astronomía[eital | edit source]

  1. Astronomía
  2. ''Big Bang''
  3. Galassia
  4. Luna
  5. Estrella descabrijá
    1. Tierra
  6. Estrella
    1. Sol

Biología[eital | edit source]

  1. Biología
    1. ADN
  2. Muerti
  3. Vía

Processus biológicus[eital | edit source]

  1. Metabolismu
    1. Fotosíntesi
  2. Volución
  3. Reprodución

Notomía[eital | edit source]

  1. Notomía
  2. Célula

Salú i melecina[eital | edit source]

  1. Melecina
  2. Psicología
  3. Alcáncel
  4. Malotia
  5. Malaria
    1. SIDA
  6. Virus
    1. Andanciu

Organismus[eital | edit source]

  1. Organismu
  2. Animal
      1. Insetu
      2. Anfibiu
      3. Páxaru
      4. Peci
      5. Mamíferu
          1. Umanu
      6. Retil
  3. Bateria
  4. Hongu
  5. Pranta

Botánica[eital | edit source]

  1. Botánica

Química[eital | edit source]

  1. Química
  2. Química Elemental
    1. Oru
    2. Idrógenu
    3. Hierru
    4. Ossígenu
  3. Metal
  4. Estaus Fásicus de Matéria

Meteorología, climi i geología[eital | edit source]

  1. Climi
  2. Geología
    1. Mineral
    2. Roca
  3. Tiempu

Matemática[eital | edit source]

  1. Matemáticas

Física[eital | edit source]

  1. Física
  2. Átomu
  3. Nirgía
        1. Colol
  4. Huerça
  5. Massa
  6. Molécula
  7. Son
  8. Velocidá
  9. Tiempu
  10. Pesu

Tiempu[eital | edit source]

  1. Calandariu
  2. Día
  3. Mesi
  4. Añu

Tecnología[eital | edit source]

  1. Tecnología

Comunicacionis[eital | edit source]

  1. Comunicación
  2. Enhormación

Bebías[eital | edit source]

  1. Lechi
  2. Áugua

Midías i unidais[eital | edit source]

  1. Midía