Lista endilguis que toa Wikipedia deviera de tenel

Dendi Güiquipeya
Sartal a: Güiquipeandu, landeal

(Tradución dende meta:List of articles every Wikipedia should have)

Ai un númiru de proyetus en creceeras ena Güiquipedia, angunus mu activus i algotrus descaecíus. Propongu que los reforcemus tuviendu la segurança de que ca unu contién una cantidá mínima, básica i uti d'información. D'esti mó i manera, la genti estará mas enteresá en participal en estus proyetus i ayúi en el su crecimientu.

Propongu amás que hagamus un listau de alreol 1.000 artículus básicus i que cedamus tenel en ca Wikipedia. Estus artículus devieran de sel mu básicus i encluil la información mas essencial. En angunus casus, sedrá namás un quairu, mentris que en otrus casus un borraol. Estu hadrá, que entrin mas huerça paque los proyetus mas chiquinus pulin.

Amás d'esta lista, esti proyeutu aspera crial con el tiempu unas versionis traduziblis d'estus artículus, a lo mejol contuviendu información básica en List of articles all languages should have.

Por mé de que esta s'á vueltu un listau, en ogañu la partimus en dos andaris de prioridá. Los endilguis de prioridá alta, los qualis son especialmenti nesseçarius paque toa Wikipedia essista, están endilgaus en negrinu; comu tola lista mesma, esti froreal no deviera de sel vístu comu una lista los endilguis mas emportantis, sinu namás cumu una utilidá pa encetal las Güiquipedias achicás.

Cómu gastal esta lista[eital | editar código]

(Namás que pa la Güiquipedia en estremeñu)

Pa encetal la nuestra Güiquipedia en estremeñu, amás d'endilgal artículus de temas estremeñus, devemus d'escrevil a tentu d'estus endilguis. Namás pongu los que arribota dis que están en negrinu, pos estus son los mas nesseçarius. Dispués de que estén arrellenaus, pondré el restu. Conseju abril el artículu dende la Güiquipedia d'ingrés simpli (List of articles all languages should have) i traduzí-lus, pos son de ponel namás que l'información básica.

Biografías[eital | editar código]

Esta parti es pa pressonas. Devi de tenel siquiera un párrafu sobri las figuras estóricas punteras.

Artistas i arquitectus[eital | editar código]

  1. da Vinci, Leonardo
  2. Michelangelo
  3. Picasso, Pablo
  4. Rembrandt
  5. Velázquez, Diego

Escrivientis[eital | editar código]

  1. Cervantes, Miguel de
  2. Omeru
  3. Pushkin, Alexander
  4. Shakespeare, William
  5. Gabriel y Galán
  6. Luis Chamizo

Compositoris i músicus[eital | editar código]

  1. Bach, Johann Sebastian
  2. Beatles, The
  3. Beethoven, Ludwig van
  4. Berlioz, Hector
  5. Chaikovski, Piotr
  6. Mozart, Wolfgang Amadeus
  7. Wagner, Richard

Esploraoris[eital | editar código]

  1. Colón, Cristóbal

Enventoris, centíficus i matemáticus[eital | editar código]

  1. Arquímidi
  2. Darwin, Charles
  3. Einstein, Albert
  4. Uclidi
  5. Euler, Leonard
  6. Mendeleev, Dimitri
  7. Newton, Isaac
  8. Ramón y Cajal, Santiago

Centíficus socialis (filósofus, economistas, estoriaoris i pensaoris)[eital | editar código]

  1. Aristótili
  2. Bruno, Giordano
  3. Kant, Immanuel
  4. Marx, Karl
  5. Platón

Políticus, campanillus i aristócratas[eital | editar código]

  1. Alehandru el Grandi
  2. Bonaparte, Napoleon
  3. Cesa, Húliu
  4. Carlus el Grandi
  5. Carlos III
  6. Felipe II
  7. Lenin, Vladimir
  8. Stalin, Josif

Estoria[eital | editar código]

Esta seción es pa casus i periodus de la estoria i prestoria del ombri. Siquiera cincu frasis son nesseçarias:

  1. Estória

Edá Contemporania[eital | editar código]

  1. Revolución Endustrial
  2. I Guerra Mundial
  3. II Guerra Mundial

Geografía[eital | editar código]

Esta seción es pa concetus jográficus i pa lugaris específicus.

  1. Geografia
  2. Ciá
  3. Continenti
  4. País
  5. Océanu
  6. Mari

Continentis i regionis mayoris[eital | editar código]

Polo menus tres frasis pa caúnu.

  1. África
  2. Antáltia
  3. Asia
  4. Uropa
  5. América Latina
  6. Orienti Meyu
  7. América el Norti
  8. Oceanía
  9. América el Sul

Paísis[eital | editar código]

  1. Australia
  2. Brasil
  3. Canadá
  4. China
  5. España
  6. Francia
  7. Alemaña
  8. Itália
  9. Índia
  10. Indonesia
  11. Israel
  12. Japón
  13. Paquistán
  14. Portugal
  15. Russia
  16. Reinu Uniu
  17. Estaus Unius

Ciais[eital | editar código]

  1. Baajós
  2. Barcelona
  3. Berlín
  4. Caçris
  5. Jerusalén
  6. Londris
  7. Madrid
  8. Nueva York
  9. París
  10. Roma
  11. Tokio

Qüerpus d'augua[eital | editar código]

  1. Océanu Alánticu
  2. Océanu Índicu
  3. Nilu
  4. Mari Mediterráneu
  5. Océanu Pacíficu

Montañas, vallis i disiertus[eital | editar código]

  1. Himalaya
  2. Pirineus
  3. Sierra Morena
  4. Sahara

Sociedá[eital | editar código]

  1. Sociedá
  2. Educación

Familias i relacionis[eital | editar código]

  1. Família
  2. Zagal
  3. Matrimoñu

Pensaeru, comportamientu i emocionis[eital | editar código]

  1. Comportamientu
  2. Emocionis
  3. Pensaeru

Política[eital | editar código]

  1. Política
  2. Goviernu
  3. Estau

Negocius i economía[eital | editar código]

  1. Economia
  2. Agricoltura
  3. Dineru

Lei[eital | editar código]

  1. Lei

Organizacionis entrenacionalis[eital | editar código]

  1. Crus Colorá
  2. Nacionis Unías

Guerras i exércitus[eital | editar código]

  1. Melital
  2. Pas
  3. Guerra

Temas socialis[eital | editar código]

  1. Pena de Muerti
  2. Derechus Umanus
  3. Escravitú

Coltura[eital | editar código]

Siquiera tres frasis:

  1. Coltura
  2. Arti
  3. Bailaus
  4. Teatru

Lenguagi i literatura[eital | editar código]

  1. Lenguagi
  2. Alfabetu
    1. Letra
  3. Gramática
  4. Literatura
    1. Poesia
  5. Mundu
  6. Escreviura

Arquitetura i engeniería civil[eital | editar código]

  1. Arquitetura
  2. Casa

Penículas, arradiu i televisión[eital | editar código]

  1. Penículas
  2. Arradiu
  3. Televisión

Música[eital | editar código]

  1. Música

Rehuiju[eital | editar código]

  1. Juegu
  2. Juegus Olímpicus
  3. Deportis
  4. Juegueti

Religionis[eital | editar código]

  1. Devinidá
  2. Mitología
  3. Alma
  4. Religión
  5. Religionis específicas
    1. Budismu
    2. Cristianismu
    3. Induismu
    4. Islán
    5. Judaismu
    6. Zoroastrismu

Filosofía[eital | editar código]

  1. Filosofía
  2. Lógica

Cencia[eital | editar código]

Siquiá entroducionis de cincu frasis.

Astronomía[eital | editar código]

  1. Astronomía
  2. ''Big Bang''
  3. Galassia
  4. Luna
  5. Estrella descabrijá
    1. Tierra
  6. Estrella
    1. Sol

Biología[eital | editar código]

  1. Biología
    1. ADN
  2. Muerti
  3. Vía

Processus biológicus[eital | editar código]

  1. Metabolismu
    1. Fotosíntesi
  2. Volución
  3. Reprodución

Notomía[eital | editar código]

  1. Notomía
  2. Célula

Salú i melecina[eital | editar código]

  1. Melecina
  2. Psicología
  3. Cancru
  4. Malotia
  5. Malaria
    1. SIDA
  6. Virus
    1. Andanciu

Organismus[eital | editar código]

  1. Organismu
  2. Animal
      1. Insetu
      2. Anfibiu
      3. Páxaru
      4. Peci
      5. Mamíferu
          1. Umanu
      6. Retil
  3. Bateria
  4. Hongu
  5. Pranta

Botánica[eital | editar código]

  1. Botánica

Química[eital | editar código]

  1. Química
  2. Química Elemental
    1. Oru
    2. Idrógenu
    3. Hierru
    4. Ossígenu
  3. Metal
  4. Estaus Fásicus de Matéria

Meteorología, climi i geología[eital | editar código]

  1. Climi
  2. Geología
    1. Mineral
    2. Roca
  3. Tiempu

Matemática[eital | editar código]

  1. Matemáticas

Física[eital | editar código]

  1. Física
  2. Átomu
  3. Nirgía
        1. Colol
  4. Huerça
  5. Massa
  6. Molécula
  7. Son
  8. Velocidá
  9. Tiempu
  10. Pesu

Tiempu[eital | editar código]

  1. Calandariu
  2. Día
  3. Mesi
  4. Añu

Tecnología[eital | editar código]

  1. Tecnología

Comunicacionis[eital | editar código]

  1. Comunicación
  2. Enhormación

Bebías[eital | editar código]

  1. Lechi
  2. Áugua

Midías i unidais[eital | editar código]

  1. Midía