Lista endilguis que toa Wikipedia deviera de tenel

Dendi Güiquipeya
Sartal a: Güiquipeandu, landeal

(Tradución dende meta:List of articles every Wikipedia should have)

Ai un númiru de proyetus en creceeras ena Güiquipedia, angunus mu activus i algotrus descaecíus. Propongu que los reforcemus tuviendu la segurança de que ca unu contién una cantidá mínima, básica i uti d'información. D'esti mó i manera, la genti estará mas enteresá en participal en estus proyetus i ayúi en el su crecimientu.

Propongu amás que hagamus un listau de alreol 1.000 artículus básicus i que cedamus tenel en ca Wikipedia. Estus artículus devieran de sel mu básicus i encluil la información mas essencial. En angunus casus, sedrá namás un quairu, mentris que en otrus casus un borraol. Estu hadrá, que entrin mas huerça paque los proyetus mas chiquinus pulin.

Amás d'esta lista, esti proyeutu aspera crial con el tiempu unas versionis traduziblis d'estus artículus, a lo mejol contuviendu información básica en List of articles all languages should have.

Por mé de que esta s'á vueltu un listau, en ogañu la partimus en dos andaris de prioridá. Los endilguis de prioridá alta, los qualis son especialmenti nesseçarius paque toa Wikipedia essista, están endilgaus en negrinu; comu tola lista mesma, esti froreal no deviera de sel vístu comu una lista los endilguis mas emportantis, sinu namás cumu una utilidá pa encetal las Güiquipedias achicás.

Cómu gastal esta lista[eital | eital coigu]

(Namás que pa la Güiquipedia en estremeñu)

Pa encetal la nuestra Güiquipedia en estremeñu, amás d'endilgal artículus de temas estremeñus, devemus d'escrevil a tentu d'estus endilguis. Namás pongu los que arribota dis que están en negrinu, pos estus son los mas nesseçarius. Dispués de que estén arrellenaus, pondré el restu. Conseju abril el artículu dende la Güiquipedia d'ingrés simpli (List of articles all languages should have) i traduzí-lus, pos son de ponel namás que l'información básica.

Biografías[eital | eital coigu]

Esta parti es pa pressonas. Devi de tenel siquiera un párrafu sobri las figuras estóricas punteras.

Artistas i arquitectus[eital | eital coigu]

  1. da Vinci, Leonardo
  2. Michelangelo
  3. Picasso, Pablo
  4. Rembrandt
  5. Velázquez, Diego

Escrivientis[eital | eital coigu]

  1. Cervantes, Miguel de
  2. Omeru
  3. Pushkin, Alexander
  4. Shakespeare, William
  5. Gabriel y Galán
  6. Luis Chamizo

Compositoris i músicus[eital | eital coigu]

  1. Bach, Johann Sebastian
  2. Beatles, The
  3. Beethoven, Ludwig van
  4. Berlioz, Hector
  5. Chaikovski, Piotr
  6. Mozart, Wolfgang Amadeus
  7. Wagner, Richard

Esploraoris[eital | eital coigu]

  1. Colón, Cristóbal

Enventoris, centíficus i matemáticus[eital | eital coigu]

  1. Arquímidi
  2. Darwin, Charles
  3. Einstein, Albert
  4. Uclidi
  5. Euler, Leonard
  6. Mendeleev, Dimitri
  7. Newton, Isaac
  8. Ramón y Cajal, Santiago

Centíficus socialis (filósofus, economistas, estoriaoris i pensaoris)[eital | eital coigu]

  1. Aristótili
  2. Bruno, Giordano
  3. Kant, Immanuel
  4. Marx, Karl
  5. Platón

Políticus, campanillus i aristócratas[eital | eital coigu]

  1. Alehandru el Grandi
  2. Bonaparte, Napoleon
  3. Cesa, Húliu
  4. Carlus el Grandi
  5. Carlos III
  6. Felipe II
  7. Lenin, Vladimir
  8. Stalin, Josif

Estoria[eital | eital coigu]

Esta seción es pa casus i periodus de la estoria i prestoria del ombri. Siquiera cincu frasis son nesseçarias:

  1. Estória

Edá Contemporania[eital | eital coigu]

  1. Revolución Endustrial
  2. I Guerra Mundial
  3. II Guerra Mundial

Geografía[eital | eital coigu]

Esta seción es pa concetus jográficus i pa lugaris específicus.

  1. Geografia
  2. Ciá
  3. Continenti
  4. País
  5. Océanu
  6. Mari

Continentis i regionis mayoris[eital | eital coigu]

Polo menus tres frasis pa caúnu.

  1. África
  2. Antáltia
  3. Asia
  4. Uropa
  5. América Latina
  6. Orienti Meyu
  7. América el Norti
  8. Oceanía
  9. América el Sul

Paísis[eital | eital coigu]

  1. Australia
  2. Brasil
  3. Canadá
  4. China
  5. España
  6. Francia
  7. Alemaña
  8. Itália
  9. Índia
  10. Indonesia
  11. Israel
  12. Japón
  13. Paquistán
  14. Portugal
  15. Russia
  16. Reinu Uniu
  17. Estaus Unius

Ciais[eital | eital coigu]

  1. Baajós
  2. Barcelona
  3. Berlín
  4. Caçris
  5. Jerusalén
  6. Londris
  7. Madrid
  8. Nueva York
  9. París
  10. Roma
  11. Tokio

Qüerpus d'augua[eital | eital coigu]

  1. Océanu Alánticu
  2. Océanu Índicu
  3. Nilu
  4. Mari Mediterráneu
  5. Océanu Pacíficu

Montañas, vallis i disiertus[eital | eital coigu]

  1. Himalaya
  2. Pirineus
  3. Sierra Morena
  4. Sahara

Sociedá[eital | eital coigu]

  1. Sociedá
  2. Educación

Familias i relacionis[eital | eital coigu]

  1. Família
  2. Zagal
  3. Matrimoñu

Pensaeru, comportamientu i emocionis[eital | eital coigu]

  1. Comportamientu
  2. Emocionis
  3. Pensaeru

Política[eital | eital coigu]

  1. Política
  2. Goviernu
  3. Estau

Negocius i economía[eital | eital coigu]

  1. Economia
  2. Agricoltura
  3. Dineru

Lei[eital | eital coigu]

  1. Lei

Organizacionis entrenacionalis[eital | eital coigu]

  1. Crus Colorá
  2. Nacionis Unías

Guerras i exércitus[eital | eital coigu]

  1. Melital
  2. Pas
  3. Guerra

Temas socialis[eital | eital coigu]

  1. Pena de Muerti
  2. Derechus Umanus
  3. Escravitú

Coltura[eital | eital coigu]

Siquiera tres frasis:

  1. Coltura
  2. Arti
  3. Bailaus
  4. Teatru

Lenguagi i literatura[eital | eital coigu]

  1. Lenguagi
  2. Alfabetu
    1. Letra
  3. Gramática
  4. Literatura
    1. Poesia
  5. Mundu
  6. Escreviura

Arquitetura i engeniería civil[eital | eital coigu]

  1. Arquitetura
  2. Casa

Penículas, arradiu i televisión[eital | eital coigu]

  1. Penículas
  2. Arradiu
  3. Televisión

Música[eital | eital coigu]

  1. Música

Rehuiju[eital | eital coigu]

  1. Juegu
  2. Juegus Olímpicus
  3. Deportis
  4. Juegueti

Religionis[eital | eital coigu]

  1. Devinidá
  2. Mitología
  3. Alma
  4. Religión
  5. Religionis específicas
    1. Budismu
    2. Cristianismu
    3. Induismu
    4. Islán
    5. Judaismu
    6. Zoroastrismu

Filosofía[eital | eital coigu]

  1. Filosofía
  2. Lógica

Cencia[eital | eital coigu]

Siquiá entroducionis de cincu frasis.

Astronomía[eital | eital coigu]

  1. Astronomía
  2. ''Big Bang''
  3. Galassia
  4. Luna
  5. Estrella descabrijá
    1. Tierra
  6. Estrella
    1. Sol

Biología[eital | eital coigu]

  1. Biología
    1. ADN
  2. Muerti
  3. Vía

Processus biológicus[eital | eital coigu]

  1. Metabolismu
    1. Fotosíntesi
  2. Volución
  3. Reprodución

Notomía[eital | eital coigu]

  1. Notomía
  2. Célula

Salú i melecina[eital | eital coigu]

  1. Melecina
  2. Psicología
  3. Cancru
  4. Malotia
  5. Malaria
    1. SIDA
  6. Virus
    1. Andanciu

Organismus[eital | eital coigu]

  1. Organismu
  2. Animal
      1. Insetu
      2. Anfibiu
      3. Páxaru
      4. Peci
      5. Mamíferu
          1. Umanu
      6. Retil
  3. Bateria
  4. Hongu
  5. Pranta

Botánica[eital | eital coigu]

  1. Botánica

Química[eital | eital coigu]

  1. Química
  2. Química Elemental
    1. Oru
    2. Idrógenu
    3. Hierru
    4. Ossígenu
  3. Metal
  4. Estaus Fásicus de Matéria

Meteorología, climi i geología[eital | eital coigu]

  1. Climi
  2. Geología
    1. Mineral
    2. Roca
  3. Tiempu

Matemática[eital | eital coigu]

  1. Matemáticas

Física[eital | eital coigu]

  1. Física
  2. Átomu
  3. Nirgía
        1. Colol
  4. Huerça
  5. Massa
  6. Molécula
  7. Son
  8. Velocidá
  9. Tiempu
  10. Pesu

Tiempu[eital | eital coigu]

  1. Calandariu
  2. Día
  3. Mesi
  4. Añu

Tecnología[eital | eital coigu]

  1. Tecnología

Comunicacionis[eital | eital coigu]

  1. Comunicación
  2. Enhormación

Bebías[eital | eital coigu]

  1. Lechi
  2. Áugua

Midías i unidais[eital | eital coigu]

  1. Midía